ОСНОВНА ШКОЛА
ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК

Историјат

Историјат школе у Орашцу

Прве школе у Србији појављују се у XVIII веку, по варошима и уз манастире и цркве. У XIX веку развијањем Устанака постојала је пракса, чим се неки крај ослободи од Турака, оснива се школа и поставља се учитељ. У нашем крају за време устаничког периода помињу се сеоске школе у Гарашима и Буковику. У периоду од 1805. до 1813. године међу учутељским лицима помиње се Андрија из Орашца.

Након Закона о школама из 1844. године у Србији се број школа знатно повећава, и постаје обавеза општине да се брине о избору и издржавању учитеља. На основу архивских докумената засигурно се зна да је школа у Орашцу постојала 1844-1845 године. У сачуваном Извештају за школску 1844-1845. годину потврђује се да је у школи било 12 ђака. Школа је била смештена у здању ''примиритељског'' суда, а као учитељ помиње се Георгиј Гашпаровић. Након одлуке да се у Орашцу подигне црква, уследила је молба Орашачке општине 1869. године да се отвори школа у општинској кући која је просторно задовољавала основне школске потребе. Окружни начелник је известио министра просвете и црквених дела, 21. Јула 1869. године, да је општинска кућа "у свему спремљена" и да је потребно само поставити учитеља. Учитељ који је тада постављен на дужност био је Милоје Бабић. Како је школа стално радила у адаптираним административним зградама места, због сталног пораста броја ђака, предложено је да се подигне нова школа "по пропису".

Готово у исто време грађене су првобитна школа и садашња црква 1869. године, а освештао их је тадашњи орашачи парох Љубомир Тодоровић, који је службовао у Орашцу. Као први учитељ помиње се Милан Кекић. Зграда првобитне школе је порушена. Налазила се на месту данашњег ђачког игралишта, док друга по реду школска зграда постоји и данас а налази се североистично од цркве и адаптирана је за потребе становања радника школе.

Изградњу садашње Спомен школе обећао је сам краљ Петар I Карађорђевић приликом посете Орашцу 1912. године пре почетка Првог балканског рата. Одбор за грађење спомен –школе у Орашцу формиран је 1923. године по налогу краља Александра Карађорђевића. Освећење темеља извршено је 1927. године. План школе израдио је архитекта Петар Гачић. Радови су били окончани 1932. године а освећење спомен –школе било је 15. Фебруара 1933. године.

Церемонијална прослава освећења спомен школе у Орашцу, пре 80 година, представљала је најрепрезентативнију свечаност.. Новински чланови преносили су да су сви прилизи пуни света, а да је пред уласком у школу постављена почасна чета петог пешадијског пука и једна батерија првог артиљериског пука. Сто коњаника чекало је краља Александра на Старчевића брду и допратило до школе. Његов долазак најављен је пуцењем топова. На свечаност осим краља дошли су представници највишег државног врха, чланови владе и председник владе са др. Миланом Сршкићем,маршал Двора г. Димитријевић, министри, сенатор г. Павелић, председништво Народне скупштине, сенатори, народни посланици, представници општинских власти и Дунавске бановине. Посебан значај имао је долазак изасланика патријарха Варнаве, викарног епископа Тихона Радовановића који је уз асистенцију целокупног свештенства среза Орашачког извршио освећење школске зграде. Након поздравних говора, председника одбора за подизање школе г. Лазара Анића, председника општине г. Недељка Тодоровића, управитеља школе Драгослава Недића, присутнима се обратио краљ Александар са речима. "Шумадинци, ...., осветлајте још једном образ Карађорђевој Шумадији....". Након громогласног аплауза три ученика школе Милош Јовановић, Милан Милојевић и Драгољуб Стојановић рецитовали су песмице о Карађорђу. Ове рецитације су се допале Њ.В. Краљу па се дуго задржао у разговору са малим живахним дечацима, обећао им школовање о његовом трошку и даривао их дукатом.

И данас након 80 година рада Спомен школе можемо рећи да су се у школи описменили и оспособили многи ђаци за даљи живот. Многи су од њих данас познати у свету и код нас. Љубав и знање које им је школа пружила живеће вечно у њима. А успомене на њих живеће кроз наша сећања на њих.

При освећењу спомен школе на спомен плочи која сведочи о том догађају остало је уклесано:

"ЗАХВАЛНА ШУМАДИЈА ПОДИЖЕ ОВАЈ ДОМ ЗА СПОМЕН СЛАВУ ВЕЛИКОМ КАРАЂОРЂУ И ОСТАЛИМ МНОГИМ ЗАСЛУЖНИМ ПРЕЦИМА КОЈИ 1804. ГОДИНЕ НА ОВОМ СВЕТОМ МЕСТУ ДИГОШЕ УСТАНАК И ПОЧЕШЕ ВЕЛИКО ДЕЛО НАРОДНОГ ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА"Историјат школе у Копљарима

Четворазредна Основна школа у Копљарима основана је 1868. године у садашњем школском дворишту, више у западном делу дворишта. Школа је имала две учионице 9 пута 5 метара, ходник и школску канцаларију. Учионице су имале велике прозоре и под од дасака. Ходник је био поплочан циглама. Школа је била покривена ћерамидом. Крај школе, у западном делу дворишта стајала је велика дрвена звонара, са које се оглашавао рад школе. Прва школа постојала је до 1927. године, када се провалио њен кров и морала је бити срушена.

Први учитељи у Копљарима су: Миљковић Матија (од 1869. године), и Богићевић Милан (од 1878. године).

У време службовања брачног пара Милосављевић Светолик и Ангелина (од 1912. до 1914. године), зидана је стамбена зграда за учитељски стан. Син наведеног учитељског пара је Пеђа Милосављевић, академски сликар.

Марковић Милутин и Лепосава (од 1923. до 1930. године), - дошли из школе из Орашца, Милутин радио као управитељ а Лепосава као учитељица, - Лепосава је приликом отварања треће школе у Копљару основала трајни "Фонд Милутин Марковић" намењен искључиво за оснивање библиотеке и награђивање заслужних ученика, - У школској 1929/30 години у школи је било 127 ученика.

1927. године саграђена је нова школа, друга по реду. Средства за ову школу обезбеђена су продајом сеоског Општинског забрана у Копљарима. У темеље друге школе постављена је "спомен повеља" (која приликом градње треће школе није пронађена), - Школски надзорник Јефта Мрав у својој забелешци о прегледу школског рада учитеља Милутина записао је:

"Наставник г. Марковић Милутин има јаке воље и љубави к своме позиву. Располаже са педагошкимом спремом и праксом. Сви су предмети обрађени методички а нарочито је изведена концентрација наставе. Наставник, сем што је спреман у главним предметима има и спреме и дара за предавање вештина, а нарочито за певање и свирање. Његов ђачки хор је одлично спемљен. Овим предавањем певања унео је код деце воље и полета за рад. Тактичан и умешан а при том скроман и озбиљан у сваком послу. Стекао је љубав својих грађана. Својим трудом и јаком вољом успео је ПОДИЋИ ДИВНУ ШКОЛСКУ ЗГРАДУ. У служби и ван службе је примерног владања. Ради на народном просвећивању. Према свему изложеном рад и успех господина Марковића оцењујем оценом ОДЛИЧАН."

У школској 1930/31. години био је највећи број ученика, 166, тада је отворено треће одељење у школи у коме је радила Петрица Блажена (од 1931. до 1934. године). Брачни пар Христодуло Леонида и Милева је својом присебношћу допринео да се сачува целокупна школска документација за време ратних година.

Ђукановић Радојко (од 1951. до 1954. године), - Управитељ школе, извршио је генералну оправку школе и изградио је бину у школским просторијама, - Организовао је Културно-уметничко друштво "Војин Гајић", - школа је добила Републичку награду Савета за просвету и културу НР Србије

Марковић Драгиша (од 1959. до 1990. године (31 годину)), - прво учитељ, потом управитељ школе до 1962. године, до момента укидања основне школе и припајања школи "Први српски устанак" у Орашцу, - 1977. добио је признање "најдражи учитељ", 1984.године стекао је степен "Педагоски саветник" до 1990. године руководилац Одвојеног одељења школе у Копљару, - у школској 1959/60. години у школи је било 114 ученика.

1960. године у школу је уведена електрична струја, - у школи почиње са радом ђачка кухиња Црвеног крста.

У школској 1960/61. години отворено је пето одељење где су предметну наставу изводили постојећи учитељи, страни језик био је руски (предавала је Крџић Станојка), у свих пет разреда било је 137 ученика.

Народни одбор општине Аранђеловац одредио је 26.децембар као "Дан школе" петоразредне школе у Копљарима који се прослављао до 26. децембра 1970.године када више то није било могуће због слегања зграде и пуцања зидова на бини која је била у школи.

Основна школа у Копљару је 16. јануара 1961. године добила име "Војин Гајић-Горило", ради сећања на већника Првог заседања АВНОЈ-а, пољопривредника и бившег ученика Копљарске школе. Сагласност за име школе дао је Савет за просвету и културу Општине Аранђеловац.

Исте године у школи је формиран: Одред пионира, Подмладак Црвеног крста, Уметничко културно-просветно друштво са драмском и рецитаторском секцијом, Покрет горана, Спортско друштво ученика. Крај школе подигнут је мини расадник за гајење четинара, извршена је садња разноврсног воћа, украсног шибља, ружа и разноврсног цвећа.

- 1962. године извршено је вађење школског багрема од којих су урађени стубови и баскије за ограду, постављена је висока ограда, љуљшке, клацкалице, конопац за пузање, разбој и вратило,

- 27. септембра 1962. године Народни одбор Општине Аранђеловац је укинуо пети разред и донео одлуку да се школа ПРИПОЈИ Основној школи "Први устанак" у Орашцу,тадашњи директор школе у Орашцу био је Бојанић Миломир.

- 15. фебруара 1989. године одлуком Општине Аранђеловац школа мења име у "Први српски устанак" ,директор школе био је Велибор Димитријевић,

- Народни одбор Општине Аранђеловац је 1.марта 1964.године укинуо некомбиновано одељење,а 1. маја 1964. године друго некомбиновано одељење,

- Школска 1964/65. година отпочела је са радом два комбинована одељења, - израђена је бетонска стаза,

- Престанком рада у две учионице, те учионице спојене су отварањем зида и створили су се услови за изградњу школске бине (друге),

- 4.јула 1970. године у школском дворишту откривен је споменик са плакетом Војину Гајићу,

- 7. октобра 1974. године срушена је зграда школе јер су зидови напукли,терен тоне и прети опасност да се зграда сруши,- настава је извођена у приватној недовшеној згради Милована Радовановића "Калајџија" ,која је имала две просторије намењене за сеоску кафану, имала је само плочу од бетона која је била уместо крова.Једна просторија била је за учионицу а друга за смештај инвентара школе.Улазило се директно споља у учионицу.Радна температура у зимским условима није прелазила 7 степени Целзијума,

- 15.јула 1976. године извршено је размеравање зграде по пројекту које је извршио Младеновић Младен,зидар Занатског услужног и грађевинског предузећа "Полет",

- 30. јула 1976. године завршено је копање темеља,који су радили мештани и ђачки родитељи под руководством старог зидара Јовић Драгића (имао је 75. година),добровољни је градитељ задружних објеката, пута, водовода и градитељ фабрике "Шамот". И баш због свега тога 23. априла 1982.године када је преминуо у 80-тој години био је изложен у новој копљарској школи.

- 30. јула 1976. године извршено је полагање "каменa темељца". У темеље школе (изнад улазних врата на котларници) уграђена је спомен повеља о изградњи нове школе,

- априла 1977. године завршени су зидарски и занатски радови,

- школска 1977/78. годину отпочела је са радом у новој школској згради,

- 19. септембра 1977.године свечано је отворена нова школска зграда,на прослави је присуствовало око 1000 људи,

- октобра 1978. године отпочела је са радом нова ђечка кухиња,

- 29. новембра 1980. године крај споменика у школском дворишту саграђена је мала гробница у коју су премештени посмртни остаци Војина Гајића из сеоског гробља у Копљару,јер на гробљу није било подигнуто никакво обележје,

- 29. новембра 1982. године на постојећи споменик крај школе постављена је уместо плакете биста Војина Гајића, а плакета је изложена у школи,

- 15. септембра 1986.године уведена је телефонска линија и телефон у школу,

- 25. октобра 1988.године прокопан је водовод за школу,

Марковић Будислава (од 1959. до 1982.године), - супруга Драгише Марковића, организовала је здравствено-просветне течајеве сеоске женске омладине, добитник новчане награде за успешно извођење наставе историје, добитник ордена Републике са бронзаним венцем.

Податке о школи повадила Маја Продановић
Из ЛЕТОПИСА Школе копљарске
Аутора Драгише Марковића

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

07.12.2020.

Упркос пандемији

Наши вредни и храбри ученици и учитељи, пркосе пандемији, погледајте у Фото галерији.

01.04.2020.

Упис

Исказивање интересовања за упис у основну школу еУправа

14.02.2020.

Дан школе

Видео прилоге у вези Дана наше школе можете погледати у Видео галерији, као и у Фото галерији где су забележени неки од најзанимљивијих тренутака.

30.11.2019.

1804 PICTURES

Најновији видео прилог о нашој школи, погледајте у Видео галерији.

11.10.2019.

Дечија недеља

Како су протекле неке од активности приликом обележавања Дечије недеље погледајте у Фото галерији.

04.06.2019.

Карађорђе се вратио у Орашац

Нашу школу, 27.маја посетила је ОШ "Карађорђе" из Тополе, том приликом за ученике је одржан Угледни час,

28.05.2019.

Нове активности

Мноштво новог садржаја погледајте у одељцима ваннаставних активности, стручно усавршавање,успеси ученика као и у видео галерији.

02.04.2019.

Пролећне активности

Ученици наше школе су прве суботе Великог поста присуствовали Светој Литургији у храму Вазнесења Господњег у Орашцу, можете погледати како су протекли Причешће и приредба као и најновије ваннаставне активности.

05.03.2019.

Такмичење у одбојци

На такмичењу у одбојци девојчице из наше школе су освојиле ТРЕЋЕ место.

14.02.2019.

ДАН ШКОЛЕ

Погледајте фотографије са прославе Дана школе, као и ново издање нашег школског часописа.

27.01.2019.

Школска слава

Обележена је школска слава Свети Сава.

25.12.2018.

Резултати на такмичењима

Сјајне резултате наших ученика из области спорта и културе можете погледати у одељку Успеси ученика

27.11.2018.

Најновија дешавања

Наша школа је имала част да угости познатог глумца Александра Дунић. Такође, можете погледати резултате такмичења ,,И ја знам да плешем'' а препоручујемо и документарну емисију о нашој школи ,,Лајкуј здање за знање''

23.10.2018.

Француско-српско пријатељство

Како је реализован пројекат сарадње са Француском школом из Београда, можете погледати путем репортаже у нашој видео галерији као и фотографије у ваннаставним активностима

16.10.2018.

Живим здраво и срећно

Активности у духу дечије недеље као и посете ученика наше школе различитим локалитетима, можете погледати у ваннаставним активностима.

02.10.2018.

Дечија недеља

У оквиру дечије недеље наша школа је имала посету РК ,,Шамот'' и ЖРК ,,Бекамент'' као и приказ активности Ватрогасне јединице Аранђеловац и Црвеног крста. Како су протекле посете погледајте на ваннаставним активностима.

13.09.2018.

Час историје

Фотографије посете Народном музеју Аранђеловца можете погледати у Фото галерији.

05.06.2018.

Утисци ученика

Како су ученици доживели посете у оквиру пројекта Професионална оријентација и учешће у ученичкој радионици погледајте у одељку ваннаставне активности. Такође, погледајте занимљиве фотографије разних активности у нашој Фото галерији.

14.05.2018.

Лутке у настави

Како лутка може бити ефикасно средство у настави, погледајте детаљније у ваннаставне активности.

08.05.2018.

Веронаука

На блогу нашег наставника веронауке можете погледати како је реализован Излет за ученике од првог до четвртог разреда који похађају часове верске наставе у нашој школи.

27.04.2018.

Активности у школи

Најновије активности у нашој школи можете погледати у одељку ваннаставне активности.

25.04.2018.

Посета Пошти

Ученици првог и трећег разреда су посетили Пошту. Детаљније у ваннаставне активности.

20.03.2018.

Резултати са такмичења

Одличне резултате ученика наше школе са такмичења из шаха, технике и технологије и биологије можете погледати у одељку успеси ученика.

11.03.2018.

Такмичење из географије

Марко Анић, ученик осмог разреда, освојио је треће место на Општинском такмичењу из географије. Више у одељку успеси ученика.

21.02.2018.

Дан матерњег језика

У нашој школској библиотеци обележен је Дан матерњег језика. Симболично започет у 11:55 како би се показало да је крајње време да се окренемо неговању матерњег језика и културе. Желимо да подстакнемо читање, као и неговање нашег језика. Фотографије погледајте у одељку Фото галерија.

26.11.2017.

Такмичење у плесу

Одржано је такмичење у плесу под називом ,,И ја знам да плешем''. Више у одељку успеси ученика.

13. октобар 2017

Одржан је Угледни час. Више у делу стручно усавршавање.

06.06.2016.

Раша Попов у посети нашој школи

Ученици разредне наставе Орашца и Копљара имали су част да проведу ,,Час са Рашом'' . Како је протекао сусрет, више у одељку ваннаставне активности.

18.05.2016.

Општинско такмичење

Успехе ученика наше школе на Општинским такмичењима можете погледати у одељку успеси ученика.

17.05.2016.

Едукативна радионица

Ученици издвојеног одељења у Копљарима учествовали су у едукативној радионици ,,Народно градитељство аранђеловачке општине.'' Више у одељку ваннаставне активности.

17.05.2016.

Републичко такмичење

Нашој драгој Селени Михаиловић, кoја је име наше школе пронела до Сремских Карловаца ЧЕСТИТАМО НА ОСВОЈЕНОМ ТРЕЋЕМ МЕСТУ, НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ КЊИЖЕВНЕ ОЛИМПИЈАДЕ. Заслуге за упех, труд и знање наше ученице припадају наставници Тамари Јанковић професорки српског језика. Све честитке за успех ! Фотографије погледајте у одељку Фото галерија.

07.05.2016.

Обавештење за ученике VIII разреда и њихове родитеље

МПНТР објавило је План уписа одељења у средње школе, Упутство за тумачење Конкурса, Конкурс, Адресе домова, Здравствене услове и Календар плана уписа у средње школе. Каталогу приступите путем линка а све додатне информације у вези са ПЛАНОМ УПИСА објављене су на сајту

07.05.2016.

Обавештење за ученике и њихове родитеље

МПНТР објавило је Резултате избора уџбеника на нивоу сваке школе за Каталог уџбеника који ће се у основним школама користити од школске 2016-2017. до 2018-2019. године. Податке можете погледати на следећем линку

29.04.2016.

Веронаука

На блогу нашег наставника веронауке можете погледати како је обележена Лазарева субота у Копљарима и како је протекло осликавање Васкршњих јаја ученика нижих разреда.

26.04.2016.

Осликавање Васкршњих јаја

Фотографије радионице осликавања Васкршњих јаја која је спроведена у сарадњи са Народним музејем из Аранђеловца, можете погледти у одељку Фото галерија.

24.04.2016.

Јавни час

Представљање историје Првог српског устанка у извођењу приказа ученика седмог разреда у виду јавног часа, одржаће се у понедељак, 25.04.2016. у Марићевића јарузи. Дођите да уживамо.