ОСНОВНА ШКОЛА
ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК

Литерарни радови

Незабораван доживљај

Сваке године у октобру обележавамо Дечију и Спортску недељу. Долазе нам спортисти у госте, одржавамо јесењи крос, излет, све у свему највише времена проводимо у природи и на спортским теренима. Ове године у госте нам је дошао Ратко Николић!

Он је наш чувени рукометаш. На почетку своје каријере тренирао је за РК,,Шамот“. Својим трудом и успехом стигао је до ,,Црвене Звезде“. Пошто су и странци видели његов таленат, играо је и за Шпанију. Веома је успешан . Заједно са другарима, рукометашима освојио је бронзану медаљу за Србију. Данас је директор репрезентације Србије.

Висок је и леп човек. Красе га браон коса и очи. Прво што сам приметила код њега је да је веома стрпљив и нежан према сваком детету. Слушала сам пажљиво сваку његову реч . Објашњавао нам је како да држимо лопту, прелазимо полигон, ...Полигон је био дуг и састојао се од разних препрека. Лопте, чуњеви, мердевине...Најтеже ми је било са чуњевима. Ратко  нам је причао како препреку лако да пређемо. Видела сам да му је стало до наше игре и да нам буде забавно!

Са нама је и он био срећан!Задовољство ми је било дружити се са Ратком Николић. Он је диван човек! Доживела сам нешто незаборавно!

                                                                            Анастасија Васиљевић

                                                                              4.разред


Незабораван доживљај

Дечија и Спортска недеља су једне од најзабавнијих  дешавања у нашој школи. Последњег дана ове године, дошао је код нас у школу, наш најпознатији рукометаш Ратко Николић

Он је пример сваког спортисте. Висок, мишићав човек. Сваки дан одваја време за теретану и игре на терену. Његов највећи успех је освојена бронзана медаља на Светском првенству 1999. године. Причао нам је о својим успесима и упорности. Схватио сам да је веома упоран и да никада не одустаје од праве игре. Схватио сам да му је битна била свака одиграна утакмица.

Био сам веома срећан! Он је са својим другарима, рукометашима нама показивао како да пређемо полигоне. Бацали смо лопту у гол. Обилазили око чуњева. Неколико пута сам чуњ и оборио. Смејали смо се! На крају дружења сви смо се заједно фотографисали.

Волео бих да будем успешан рукометаш као Ратко!Његов живот је пун успеха и среће!

                                                                                             Лука Михаиловић

                                                                                                      4.разред


Незабораван доживљај

Познати рукометаш Ратко Николић, посетио је нашу школу. Играч ,,Шамота“, ,,Црвене Звезде“, Шпаније. Сада директор репрезентације Србије.Веома успешан човек!

Спортски грађен, снажан, згодан човек. Учио нас је како да играмо рукомет. Сваки његов савет ми је добродошао, пошто је то био мој први сусрет са овом игром. Сви смо били јако срећни и узбуђени. Са нама је на терену био човек, који је освојио бронзану медаљу за Србију.

Шалио се са нама. Бодрио нас да пређемо постављене препреке.

Било је незаборавно. Упознао сам познатог спортисту, не само код нас , него и у свету. Волео бих, да када порастем будем као он, Ратко Николић!

Вукашин Анић

4.разред


Анић Софија III-1

ЈЕСЕН У МОМ СЕЛУ

Кликните овде да бисте видели рад.

После дугог, топлог лета, полако нам стиже јесен. Донела нам је жуто лишће које разноси јесењи ветар, краће дане. Време је хладније, а сиви облаци често доносе кишу. Птице селице одлазе на југ, а неке животиње добијају гушћу длаку и спремају храну за зиму.

Вредни ратари убирају плодове свога рада. Чује се жагор људи, помешан са фијуком ветра и брујањем моторних тестера.

Јесен се увукла у сваки дом. Волим је због укусних, слатких, сочних плодова и боја које красе моје село.

Сакријте рад.


 

Јелена Јоксимовић III-1

ЈЕСЕН У МОМ СЕЛУ

Кликните овде да бисте видели рад.

Јесен је полако, али сигурно дошла у моје село. Познајем је по магловитим и хладним јутрима, по жутом лишћу које опада. Трава је променила боју. И она је жута. Њу ће оборити мразеви што долазе. Све се утишало и умирило. Не волим јесен због те тишине, због тмурних, хладних, кишних дана.

Сакријте рад.


 

Марина Даговић III-1

ЈЕСЕН

Кликните овде да бисте видели рад.

У жутом ауту дође јесен и као права сликарка обоји цвеће, крошње дрвећа и ливаде. У свом наручју донесе много мирисних и слатких плодова. Прохладни ветрић јој поможе да златно-жути тепих од опалог лишћа зашушти опраштајући се од топлих дана. Промичу и хладне кишне капи, а дечија граја бива све тиша. Дим из оџака најављује да ћемо кратке јесење дане најчешће проводити у кући и сањати лепе снове у дугим ноћима.

Сакријте рад.


 

Тамара Радојевић IV2

БАКИНА КУЋА

Кликните овде да бисте видели рад.

Моја бака кућу има
поред бреста на крај села.
Кров ко буква црвени се,
боја зидова је бела.

У кући је врло тихо,
тешке клупе немо ћуте.
На орману тегла џема
и огромне дуње жуте.

А кроз прозор кад погледам,
липе старе саме стоје.
У дивљини шума густа
то је кућа баке моје.

"Бакина кућа" је рад ученице IV 2 Тамаре Радојевић која је похваљена на литерарном конкурсу 9. Дечјег васкршњег сабора у Мионици на тему "Комадић завичаја".

Сакријте рад.


 

Тамара Пејовић I1

МОЈ ЉУБИМАЦ

Кликните овде да бисте видели рад.

     Мој љубимац је пас. Његово име је Жућко. Средњег је раста, има жуту длаку и смеђе очи. Дала сам му име Жућко, зато што је сав жут.
     Он је дружељубив, осећајан и живахан пас. Свуда иде са мном, јер баш као и ја, воли да трчкара. У игри зна да ме: насмеје, обрадује и развесели. Допушта другима да му приђу, јер је умиљат. Највише воли када није везан, јер тада има пуну слободу да трчи по дворишту.
     Свог пса волим највише на свету!

Сакријте рад.


 

Тамара Насковић I1

СЛАТКО САМ СЕ НАСМЕЈАЛА

Кликните овде да бисте видели рад.

     Једном сам се слатко насмејала. Било је то прошле зиме.
     Пао је велики снег. Изашла сам напоље са сестром и браћом. Трчали смо по снегу и грудвали се. Одлучили смо да се санкамо. Спуштали смо се низ брдо. Одједном је мој брат упао у дубок снег, тако да су му само ноге вириле. Када је устао, био је сав бео као Снешко Белић! Засмејала сам се толико, да сам се једва зауставила. Био је много смешан!
     Увек, када се тога сетим, слатко се насмејем.

Сакријте рад.


 

Теодора Матијевић II 2

ПЕСМА ЗА МОЈУ МАМУ

Кликните овде да бисте видели рад.

Твоја ћерка теби пише
једну дивну песму, малу,
хвала теби, мама, пуно
за сву љубав и за шалу.

Дал уморна или не
ту си увек за нас две
да нам причаш бајке
које знају само мајке.

Увек си ми шапутала
речи топле, благе,
а ја сам их све памтила
зато што су мени драге.

И кад грдиш ти се смејеш,
погледом нас топлим грејеш.
ако грдиш ти нас волиш,
сузе да нам крену нећеш да дозволиш.

Моја мајко насмејана
још једном ти за све хвала.
молимо те да нам вечно трајеш,
да би твоја несебична љубав
увек нама снагу дала.

Сакријте рад.


 

Радови ученика који су учествовали на такмичењима

Бојана Јанић IV 1

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО У БЕОГРАДУ

Кликните овде да бисте видели рад.

    Већ три године тренирам карате. Клуб ми се зове карате клуб "Књаз".
     Мој највећи успех десио се 21.04.2013.године. То такмичење је било државно првенство у Београду. На такмичењу је било 126 клубова а 1200 такмичара. Из Аранђеловца је ишло 20 такмичара.
     Такмичење је почело. Док нисам дошла на ред ја сам се загревала, причала сам са тренерима које кате да радим и имала сам трему.
     Међутим када сам почела да радим, заборавила сам трему и одрадила сам најбоље што знам. Радила сам кату "Хен јодан". Завршила сам и чекала да судије подигну заставе. Видела сам резултате који су показивали да сам победила 5:0.
     На такмичењу освојила сам треће место. Свој клуб ћу престављати на балканском првенству. Роксандра ми је рекла да ћу бити уписана у историју карате клуба "Књаз".

Сакријте рад.


 

Невена Лазаревић IV 1

ПРВО МЕСТО НА ТАКМИЧЕЊУ У СВИРАЊУ ВИОЛИНЕ

Кликните овде да бисте видели рад.

     У четвртак 25.априла одржало се такмичење "Семендрино ћемане". Ја сам била један од учесника.
     На такмичење сам ишла са мамом, татом и учитељем. У путу до Смедерева била сам јако узбуђена. Мислила сам како ћу то да одсвирам, како ћу да гледам жири, а шта ако погрешим?
     Било је пуно такмичара. Ја сам била најмлађи такмичар и припала сам групи јуниора до 21 годину. Руке су ми се знојиле. Стално сам их брисала. Окретала сам се у круг и мислила о свему томе.
     Када сам изашла на бину заборавила сам на страх. Свирала сам песму „Дивље руже“ и коло "Колубарски вез". Одушевила сам публику и жири. После мене је наступило још пуно такмичара. Пажљиво сам их слушала.
     По завршетку свих такмичара жири је заседао. У међу времену разговарала сам са осталима и размењивала знање и неке утиске са наступа.
     Уследило је проглашење победника. Када је жири прочитао и прогласио друго и треће место, ја сам мислила да нећу ништа освојити. Одједном сам чула моје име и како ме проглашавају за победника такмичења. Била сам веома срећна. Сузе су ми кренуле низ лице. Нисам могла да верујем да ћу ја као најмлађи такмичар победити много старије такмичаре.
     Много ми је драго што сам освојила прво место и постала лауреат такмичења. Надам се да ћу бити тако добра и на осталим такмичењима.

Сакријте рад.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

07.12.2020.

Упркос пандемији

Наши вредни и храбри ученици и учитељи, пркосе пандемији, погледајте у Фото галерији.

01.04.2020.

Упис

Исказивање интересовања за упис у основну школу еУправа

14.02.2020.

Дан шкокле

Видео прилоге у вези Дана наше школе можете погледати у Видео галерији, као и у Фото галерији где су забележени неки од најзанимљивијих тренутака.

30.11.2019.

1804 PICTURES

Најновији видео прилог о нашој школи, погледајте у Видео галерији.

11.10.2019.

Дечија недеља

Како су протекле неке од активности приликом обележавања Дечије недеље погледајте у Фото галерији.

04.06.2019.

Карађорђе се вратио у Орашац

Нашу школу, 27.маја посетила је ОШ "Карађорђе" из Тополе, том приликом за ученике је одржан Угледни час,

28.05.2019.

Нове активности

Мноштво новог садржаја погледајте у одељцима ваннаставних активности, стручно усавршавање,успеси ученика као и у видео галерији.

02.04.2019.

Пролећне активности

Ученици наше школе су прве суботе Великог поста присуствовали Светој Литургији у храму Вазнесења Господњег у Орашцу, можете погледати како су протекли Причешће и приредба као и најновије ваннаставне активности.

05.03.2019.

Такмичење у одбојци

На такмичењу у одбојци девојчице из наше школе су освојиле ТРЕЋЕ место.

14.02.2019.

ДАН ШКОЛЕ

Погледајте фотографије са прославе Дана школе, као и ново издање нашег школског часописа.

27.01.2019.

Школска слава

Обележена је школска слава Свети Сава.

25.12.2018.

Резултати на такмичењима

Сјајне резултате наших ученика из области спорта и културе можете погледати у одељку Успеси ученика

27.11.2018.

Најновија дешавања

Наша школа је имала част да угости познатог глумца Александра Дунић. Такође, можете погледати резултате такмичења ,,И ја знам да плешем'' а препоручујемо и документарну емисију о нашој школи ,,Лајкуј здање за знање''

23.10.2018.

Француско-српско пријатељство

Како је реализован пројекат сарадње са Француском школом из Београда, можете погледати путем репортаже у нашој видео галерији као и фотографије у ваннаставним активностима

16.10.2018.

Живим здраво и срећно

Активности у духу дечије недеље као и посете ученика наше школе различитим локалитетима, можете погледати у ваннаставним активностима.

02.10.2018.

Дечија недеља

У оквиру дечије недеље наша школа је имала посету РК ,,Шамот'' и ЖРК ,,Бекамент'' као и приказ активности Ватрогасне јединице Аранђеловац и Црвеног крста. Како су протекле посете погледајте на ваннаставним активностима.

13.09.2018.

Час историје

Фотографије посете Народном музеју Аранђеловца можете погледати у Фото галерији.

05.06.2018.

Утисци ученика

Како су ученици доживели посете у оквиру пројекта Професионална оријентација и учешће у ученичкој радионици погледајте у одељку ваннаставне активности. Такође, погледајте занимљиве фотографије разних активности у нашој Фото галерији.

14.05.2018.

Лутке у настави

Како лутка може бити ефикасно средство у настави, погледајте детаљније у ваннаставне активности.

08.05.2018.

Веронаука

На блогу нашег наставника веронауке можете погледати како је реализован Излет за ученике од првог до четвртог разреда који похађају часове верске наставе у нашој школи.

27.04.2018.

Активности у школи

Најновије активности у нашој школи можете погледати у одељку ваннаставне активности.

25.04.2018.

Посета Пошти

Ученици првог и трећег разреда су посетили Пошту. Детаљније у ваннаставне активности.

20.03.2018.

Резултати са такмичења

Одличне резултате ученика наше школе са такмичења из шаха, технике и технологије и биологије можете погледати у одељку успеси ученика.

11.03.2018.

Такмичење из географије

Марко Анић, ученик осмог разреда, освојио је треће место на Општинском такмичењу из географије. Више у одељку успеси ученика.

21.02.2018.

Дан матерњег језика

У нашој школској библиотеци обележен је Дан матерњег језика. Симболично започет у 11:55 како би се показало да је крајње време да се окренемо неговању матерњег језика и културе. Желимо да подстакнемо читање, као и неговање нашег језика. Фотографије погледајте у одељку Фото галерија.

26.11.2017.

Такмичење у плесу

Одржано је такмичење у плесу под називом ,,И ја знам да плешем''. Више у одељку успеси ученика.

13. октобар 2017

Одржан је Угледни час. Више у делу стручно усавршавање.

06.06.2016.

Раша Попов у посети нашој школи

Ученици разредне наставе Орашца и Копљара имали су част да проведу ,,Час са Рашом'' . Како је протекао сусрет, више у одељку ваннаставне активности.

18.05.2016.

Општинско такмичење

Успехе ученика наше школе на Општинским такмичењима можете погледати у одељку успеси ученика.

17.05.2016.

Едукативна радионица

Ученици издвојеног одељења у Копљарима учествовали су у едукативној радионици ,,Народно градитељство аранђеловачке општине.'' Више у одељку ваннаставне активности.

17.05.2016.

Републичко такмичење

Нашој драгој Селени Михаиловић, кoја је име наше школе пронела до Сремских Карловаца ЧЕСТИТАМО НА ОСВОЈЕНОМ ТРЕЋЕМ МЕСТУ, НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ КЊИЖЕВНЕ ОЛИМПИЈАДЕ. Заслуге за упех, труд и знање наше ученице припадају наставници Тамари Јанковић професорки српског језика. Све честитке за успех ! Фотографије погледајте у одељку Фото галерија.

07.05.2016.

Обавештење за ученике VIII разреда и њихове родитеље

МПНТР објавило је План уписа одељења у средње школе, Упутство за тумачење Конкурса, Конкурс, Адресе домова, Здравствене услове и Календар плана уписа у средње школе. Каталогу приступите путем линка а све додатне информације у вези са ПЛАНОМ УПИСА објављене су на сајту

07.05.2016.

Обавештење за ученике и њихове родитеље

МПНТР објавило је Резултате избора уџбеника на нивоу сваке школе за Каталог уџбеника који ће се у основним школама користити од школске 2016-2017. до 2018-2019. године. Податке можете погледати на следећем линку

29.04.2016.

Веронаука

На блогу нашег наставника веронауке можете погледати како је обележена Лазарева субота у Копљарима и како је протекло осликавање Васкршњих јаја ученика нижих разреда.

26.04.2016.

Осликавање Васкршњих јаја

Фотографије радионице осликавања Васкршњих јаја која је спроведена у сарадњи са Народним музејем из Аранђеловца, можете погледти у одељку Фото галерија.

24.04.2016.

Јавни час

Представљање историје Првог српског устанка у извођењу приказа ученика седмог разреда у виду јавног часа, одржаће се у понедељак, 25.04.2016. у Марићевића јарузи. Дођите да уживамо.

24.04.2016.

Веронаука у Орашцу

Пратите објаве на блогу нашег наставника веронауке Златка Вујановић на http://veronaukaorasac.blogspot.rs/

15.04.2016.

Креативна радионица

У петак, 15. априла ученици петог и шестог разреда наше школе су посетили Градску библиотеку „Свети Сава” у Аранђеловцу и учествовали у креативној радионици „Учени фес” Драгане Вулићевић. Више у одељку ваннаставне активности.

25. фебруар 2013

Вест

Објављења Јавна набавка мале вредности ЈНМВ 01/14 за извођење екскурзије за ученике од 1. до 8. разреда и наставе у природи.

 

ДАН ШКОЛЕ

СРЕТНИМО СЕ У СУСРЕТ СРЕТЕЊУ

Да заједно обележимо Дан школе
14.2.2014. године
у 16,00 часова свечана приредба у холу школе.

БИЋЕ НАМ ДРАГО ДА БУДЕТЕ НАШИ ДРАГИ ГОСТИ!

С’ ПОШТОВАЊЕМ
КОЛЕКТИВ ШКОЛЕ

27. октобар 2013

Школа је добила пакет са спортском опремом од Спортског савеза Србије. Више у одељку ваннаставне активности.

23. октобар 2013

Нашу школу посетили су ученици ОШ Свети Сава из Аранђеловца. Више у одељку ваннаставне активности.

22. октобар 2013

Наши ученици други у округу. Више у одељку успеси ученика.

21. октобар 2013

Одржан је Угледни час. Више у делу стручно усавршавање.

17. октобар 2013

Одржано општинско такмичење у стоном тенису. Више у одељку успеси ученика.

16. октобар 2013

Обележен је Светски дан здраве хране – 16. Октобар. Више у одељку ваннаставне активности.

 

Архива са свим вестима