ОСНОВНА ШКОЛА
ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК

Стручно усавршавање
Трећи део пројекта-КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ


Завршни део пројекта је успешно спроведен са ученицима трећег разреда и њиховом учитељицом Лидијом Ћирић.


Други део пројекта-КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ


Други час пројекта „Кад порастем бићу“, протекао је приказивањем снимака, фотографија, утисака кроз игру улога занимања: медицинска сестра, кројачица, фризер. Ученици су били вредни приликом посета фризерском салону маме, бакиној кројачкој радионици и амбуланти у којој ради медицинска сестра. Доста су сазнали о занимањима и то приказали на овом часу. Час смо започели песмом „Пекар, лекар, апотекар“ од „Рибље чорбе“, а завршили договором за трећи и последњи час овог, нашег пројекта.


Први део пројекта-КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ


Читали смо стихове, разговарали о занимањима, драматизовали текст:,,Занимања'', направили плакат и договорили се за даљи истраживачки рад у групама који је планиран за други део пројекта.

Угледни час "Час Народне традиције"

За тренутак, вратили смо се у прошлост. Осетили пријатну атмосферу око ,,огњишта“, слушали бакине приче о детињству, школи, играма... 13.10.2017.године, одржан је угледни час из Народне традиције. Одељење првог разреда са учитељицом Слађаном Мрљеш, као прави домаћини угостили су драге баке. Задовољство је било обострано. Баке су се потрудиле да што боље одговоре на дечија питања о школи, играма некада, о ношњи, о начину употребе старих предмета. Са великом пажњом, ученици су пратили бакине приче. Посматрали су старе предмете, изложене у учионици и схватили њихову намену и начин употребе. Схватили су зашто је ношња направљена од природних материјала, посматрали како бака преде вуну, упоређивали некада и сада: школу, игре, начин провођења слободног времена. Највише су се забавили кроз радионичарски рад. Ученици и баке правили су друштвену игру,, мицу“, кишобранчиће и украшавали шарама шумадијски јелек. Сви су се потрудили да продукти радионице буду што бољи. Бакама смо се захвалили на помоћи и дружењу на свој начин :песмама о бакама, глумом и игром.Поносно су посматрале са понеком сузом у оку. За крај часа засладили смо се бакиним колачима и бакама уручили дипломе са исписаном здравицом.

Реализатор
Учитељица, Слађана Мрљеш


Припрема за час
Угледни час "Мултисензоријална метода"

Угледном часу одржаном 21.10.2013. године у другом разреду присуствовали су директор школе, педагог и професори разредне наставе, тј. чланови СВ за разредну наставу. На часу је представљена мултисензоријална метода, као иновативна наставна метода која за циљ има да ангажује сва чула ученика у процесу учења. На основу анализе упитника за наставнике, тј. посматраче, може се рећи да је метода добро презентована, чула ученика су била укључена у највећој могућој мери колико су то омогућили наставни садржаји, ученици су били активни и мисаоно и физички, атмосфера на часу је била веома позитивна, сви су били укључени у рад. Дошло се и до закључка да се метода може применити и у представљању садржаја других наставних предмета, нпр. српског језика, света око нас, ликовне културе, природе и друштва, итд. Такође је присутан став да је ова наставна метода нарочито корисна у млађим разредима, мада се уз одређене модификације може успешно применити и у старијим разредима.

Реализатор
Ана Недић, професор енглеског језика


Припрема за час
Угледни час 16.9.2013.

У ОШ "Први српски устанак", издвојено одељење у Копљарима, је 16. 09. 2013. године одржан угледни час из предмета чувари природе поводом Светског дана заштите озонског омотача. Час је одржан у комбинованом одељењу – други и четврти разред. Циљеви часа су – уочавање последица загађивања ваздуха, схватање узрока и последица настанка рупе у озонском омотачу и уочавање поступака којима се може утицати на локалну средину. На часу је примењен цртани филм у настави – приказан је филм о Озију Озону чији је садржај прилагођен схватањима и узрасту ученика.

Припрема за час
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

07.12.2020.

Упркос пандемији

Наши вредни и храбри ученици и учитељи, пркосе пандемији, погледајте у Фото галерији.

14.02.2020.

Дан шкокле

Видео прилоге у вези Дана наше школе можете погледати у Видео галерији, као и у Фото галерији где су забележени неки од најзанимљивијих тренутака.

30.11.2019.

1804 PICTURES

Најновији видео прилог о нашој школи, погледајте у Видео галерији.

11.10.2019.

Дечија недеља

Како су протекле неке од активности приликом обележавања Дечије недеље погледајте у Фото галерији.

04.06.2019.

Карађорђе се вратио у Орашац

Нашу школу, 27.маја посетила је ОШ "Карађорђе" из Тополе, том приликом за ученике је одржан Угледни час,

28.05.2019.

Нове активности

Мноштво новог садржаја погледајте у одељцима ваннаставних активности, стручно усавршавање,успеси ученика као и у видео галерији.

02.04.2019.

Пролећне активности

Ученици наше школе су прве суботе Великог поста присуствовали Светој Литургији у храму Вазнесења Господњег у Орашцу, можете погледати како су протекли Причешће и приредба као и најновије ваннаставне активности.

05.03.2019.

Такмичење у одбојци

На такмичењу у одбојци девојчице из наше школе су освојиле ТРЕЋЕ место.

14.02.2019.

ДАН ШКОЛЕ

Погледајте фотографије са прославе Дана школе, као и ново издање нашег школског часописа.

27.01.2019.

Школска слава

Обележена је школска слава Свети Сава.

25.12.2018.

Резултати на такмичењима

Сјајне резултате наших ученика из области спорта и културе можете погледати у одељку Успеси ученика

27.11.2018.

Најновија дешавања

Наша школа је имала част да угости познатог глумца Александра Дунић. Такође, можете погледати резултате такмичења ,,И ја знам да плешем'' а препоручујемо и документарну емисију о нашој школи ,,Лајкуј здање за знање''

23.10.2018.

Француско-српско пријатељство

Како је реализован пројекат сарадње са Француском школом из Београда, можете погледати путем репортаже у нашој видео галерији као и фотографије у ваннаставним активностима

16.10.2018.

Живим здраво и срећно

Активности у духу дечије недеље као и посете ученика наше школе различитим локалитетима, можете погледати у ваннаставним активностима.

02.10.2018.

Дечија недеља

У оквиру дечије недеље наша школа је имала посету РК ,,Шамот'' и ЖРК ,,Бекамент'' као и приказ активности Ватрогасне јединице Аранђеловац и Црвеног крста. Како су протекле посете погледајте на ваннаставним активностима.

13.09.2018.

Час историје

Фотографије посете Народном музеју Аранђеловца можете погледати у Фото галерији.

05.06.2018.

Утисци ученика

Како су ученици доживели посете у оквиру пројекта Професионална оријентација и учешће у ученичкој радионици погледајте у одељку ваннаставне активности. Такође, погледајте занимљиве фотографије разних активности у нашој Фото галерији.

14.05.2018.

Лутке у настави

Како лутка може бити ефикасно средство у настави, погледајте детаљније у ваннаставне активности.

08.05.2018.

Веронаука

На блогу нашег наставника веронауке можете погледати како је реализован Излет за ученике од првог до четвртог разреда који похађају часове верске наставе у нашој школи.

27.04.2018.

Активности у школи

Најновије активности у нашој школи можете погледати у одељку ваннаставне активности.

25.04.2018.

Посета Пошти

Ученици првог и трећег разреда су посетили Пошту. Детаљније у ваннаставне активности.

20.03.2018.

Резултати са такмичења

Одличне резултате ученика наше школе са такмичења из шаха, технике и технологије и биологије можете погледати у одељку успеси ученика.

11.03.2018.

Такмичење из географије

Марко Анић, ученик осмог разреда, освојио је треће место на Општинском такмичењу из географије. Више у одељку успеси ученика.

21.02.2018.

Дан матерњег језика

У нашој школској библиотеци обележен је Дан матерњег језика. Симболично започет у 11:55 како би се показало да је крајње време да се окренемо неговању матерњег језика и културе. Желимо да подстакнемо читање, као и неговање нашег језика. Фотографије погледајте у одељку Фото галерија.

26.11.2017.

Такмичење у плесу

Одржано је такмичење у плесу под називом ,,И ја знам да плешем''. Више у одељку успеси ученика.

13. октобар 2017

Одржан је Угледни час. Више у делу стручно усавршавање.

06.06.2016.

Раша Попов у посети нашој школи

Ученици разредне наставе Орашца и Копљара имали су част да проведу ,,Час са Рашом'' . Како је протекао сусрет, више у одељку ваннаставне активности.

18.05.2016.

Општинско такмичење

Успехе ученика наше школе на Општинским такмичењима можете погледати у одељку успеси ученика.

17.05.2016.

Едукативна радионица

Ученици издвојеног одељења у Копљарима учествовали су у едукативној радионици ,,Народно градитељство аранђеловачке општине.'' Више у одељку ваннаставне активности.

17.05.2016.

Републичко такмичење

Нашој драгој Селени Михаиловић, кoја је име наше школе пронела до Сремских Карловаца ЧЕСТИТАМО НА ОСВОЈЕНОМ ТРЕЋЕМ МЕСТУ, НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ КЊИЖЕВНЕ ОЛИМПИЈАДЕ. Заслуге за упех, труд и знање наше ученице припадају наставници Тамари Јанковић професорки српског језика. Све честитке за успех ! Фотографије погледајте у одељку Фото галерија.

07.05.2016.

Обавештење за ученике VIII разреда и њихове родитеље

МПНТР објавило је План уписа одељења у средње школе, Упутство за тумачење Конкурса, Конкурс, Адресе домова, Здравствене услове и Календар плана уписа у средње школе. Каталогу приступите путем линка а све додатне информације у вези са ПЛАНОМ УПИСА објављене су на сајту

07.05.2016.

Обавештење за ученике и њихове родитеље

МПНТР објавило је Резултате избора уџбеника на нивоу сваке школе за Каталог уџбеника који ће се у основним школама користити од школске 2016-2017. до 2018-2019. године. Податке можете погледати на следећем линку

29.04.2016.

Веронаука

На блогу нашег наставника веронауке можете погледати како је обележена Лазарева субота у Копљарима и како је протекло осликавање Васкршњих јаја ученика нижих разреда.

26.04.2016.

Осликавање Васкршњих јаја

Фотографије радионице осликавања Васкршњих јаја која је спроведена у сарадњи са Народним музејем из Аранђеловца, можете погледти у одељку Фото галерија.

24.04.2016.

Јавни час

Представљање историје Првог српског устанка у извођењу приказа ученика седмог разреда у виду јавног часа, одржаће се у понедељак, 25.04.2016. у Марићевића јарузи. Дођите да уживамо.

24.04.2016.

Веронаука у Орашцу

Пратите објаве на блогу нашег наставника веронауке Златка Вујановић на http://veronaukaorasac.blogspot.rs/

15.04.2016.

Креативна радионица

У петак, 15. априла ученици петог и шестог разреда наше школе су посетили Градску библиотеку „Свети Сава” у Аранђеловцу и учествовали у креативној радионици „Учени фес” Драгане Вулићевић. Више у одељку ваннаставне активности.

25. фебруар 2013

Вест

Објављења Јавна набавка мале вредности ЈНМВ 01/14 за извођење екскурзије за ученике од 1. до 8. разреда и наставе у природи.


ДАН ШКОЛЕ

СРЕТНИМО СЕ У СУСРЕТ СРЕТЕЊУ

Да заједно обележимо Дан школе
14.2.2014. године
у 16,00 часова свечана приредба у холу школе.

БИЋЕ НАМ ДРАГО ДА БУДЕТЕ НАШИ ДРАГИ ГОСТИ!

С’ ПОШТОВАЊЕМ
КОЛЕКТИВ ШКОЛЕ

27. октобар 2013

Школа је добила пакет са спортском опремом од Спортског савеза Србије. Више у одељку ваннаставне активности.

23. октобар 2013

Нашу школу посетили су ученици ОШ Свети Сава из Аранђеловца. Више у одељку ваннаставне активности.

22. октобар 2013

Наши ученици други у округу. Више у одељку успеси ученика.

21. октобар 2013

Одржан је Угледни час. Више у делу стручно усавршавање.

17. октобар 2013

Одржано општинско такмичење у стоном тенису. Више у одељку успеси ученика.

16. октобар 2013

Обележен је Светски дан здраве хране – 16. Октобар. Више у одељку ваннаставне активности.


Архива са свим вестима